3 snabba frågor med Petter Tuorda

Created with Sketch.

Petter Tuorda

Kontorslandskapets vara eller icke vara har länge varit en het potatis inom primärvården. Någon som vurmat för dess fördelar har varit Petter Tuorda (bland annat i Läkartidningen). Han är verksamhetschef för en av Norrbottens större vårdcentraler, Cederkliniken, som är en del av Praktikertjänst. För några månader sedan anslöt sig hela Praktikertjänst till MyPick vilket gav deras samtliga verksamheter möjligheten till en direkt dialog med vårdpersonalen. Petter var en av de första som testade tjänsten och som hittade en läkare via MyPick.

Vad fick dig att testa MyPick och hur var din upplevelse jämfört med den traditionella vägen via ett bemanningsbolag?
Petter Tuorda: ”Det var via rekommendation från Praktikertjänst. Det gick smidigt att lägga upp avropet och avtalssigneringen var väldigt enkel. Skönt att all formalia var klar redan från början! Jag tycker det var en fördel att jag kunde ringa till den aktuelle läkaren direkt för att bilda mig en egen uppfattning om hens kompetens.”

Hur jobbar ni på Cederkliniken för att knyta till er och behålla duktig personal?
Petter Tuorda: ”Vi arbetar framför allt med att försöka erbjuda våra medarbetare något utöver det vanliga som anställda. Förutom en god arbetsmiljö och en närvarande lokal ledning med stor kunskap om sjukvården så erbjuder vi också t.ex. en väldigt god och trevlig arbetsplats med en hel del personalsociala aktiviteter. Målet är att sätta samman alla som en grupp och känner att vi borde göra ett väldigt viktigt jobb men också har väldigt roligt tillsammans.”

Hur ser du på utmaningarna gällande kompetensförsörjning inom primärvården och vad tror du är lösningen?
Petter Tuorda: ”Det är ingen snabb process utan att förändra inställningen till primärvården kräver både uthållighet, att våga prova nya saker samt en hel del mod. Vi har t.ex. lyckats rekrytera sex läkare via att de först gjort sin AT och därefter sin ST här, många har dessutom börjat före sin AT som vikarierande underläkare. Genom att ta hand om underläkarna och på ett tidigt stadium visat dom att primärvården är rolig att arbeta i och att det är en framtidsbransch så har vi möjlighet att klara bemanningen på lång sikt.”

Om du vill provjobba på Cederkliniken som konsult så kan du hålla utkik på mypick.se efter deras behov. Just nu söker de en distriktsläkare, ST-läkare och vikarierande underläkare. Mer information finner du på deras jobbsida.