Digital Hälsa: MyPicks kartläggning avgjorde Capios val

Digital Hälsa: MyPicks kartläggning avgjorde Capios val

Ta mig till artikeln

Bolaget MyPick lanserade i början på oktober en digital marknadsplats för bemanningsbehov inom vården. Nyligen slöt bolaget avtal med Capio.

Till årsskiftet ska samtliga vårdcentraler inom Capio Närsjukvård ha anslutits till tjänsten. Capios vårdcentraler i Stockholm blir först ut.

– Vi har spenderat över ett år på att samla insikter från majoriteten av landsting och privata vårdgivare i Sverige samtidigt som vi har genomfört kvalitativa och kvantitativa undersökningar med vårdpersonalen. Resultatet är en landstäckande kartläggning, som sedan har översatts till MyPick – vilket jag tror var en av anledningarna bakom Capios beslut, säger Hani Movahed, civilingenjör inom datateknik och medgrundare av MyPick.

Har ni nya affärer på gång?

– Absolut, vi har givetvis en öppen dialog med flera vårdgivare både inom offentlig och privat sektor. Vi på MyPick ser detta som ett nationellt problem och tror starkt på att lösningen ligger i att sammanföra Sveriges offentliga samt privata vårdgivare i en gemensam satsning mot en mer hållbar bemanning inom vården, säger Hani Movahed.

Han påpekar att avsaknaden av en öppen marknadsplats likt MyPick är ett globalt fenomen. Till en början ska bolaget fokusera på att sammanföra Sveriges offentliga och privata vårdgivare i en gemensam satsning för att minska samhällskostnaderna.

– Därefter är givetvis ambitionen att ta de lärdomarna vidare på en skandinavisk och sedan global nivå. Vi följer marknaden noga. Vi har valt att tänka om och nytt kring bemanningsfrågan vilket dramatiskt begränsar potentiella konkurrenter. Jag skulle till och med sticka ut hakan och säga att det inte finns någon som har kommit lika långt i att kartlägga det nationella behovet på strategisk och operativ nivå både från vårdgivare och vårdpersonalens perspektiv.

Kan MyPicks tjänst bidra till att behovet av hyrpersonal minskar inom vården?

– Ja, det är viktigt syfte med vår verksamhet att minska behovet av personal som är inhyrd från bemanningsföretag. Vår långsiktiga ambition är att fungera som en språngbräda för vårdpersonal att hitta en arbetsplats där de vill fortsätta arbete långsiktigt, säger Hani Movahed.

Med hjälp av MyPick, som ska ses som en digital marknadsplats, kan vårdgivare prioritera att anlita tillgänglig anställd personal framför att anlita hyrpersonal. Vårdgivare kan dels lägga upp sina korta och långsiktiga bemanningsbehov på MyPick, dels bygga en intern bemanningspool av anställda, som önskar mer flexibilitet i sin fasta anställning.

I dag har MyPick ett hundratal användare bland läkare och sjuksköterskor, enligt Hani Movahed. Den digitala marknadsplatsen ger också hyrpersonal möjlighet att enkelt få en överblick över samtliga korta och längre uppdrag på marknaden. De kan via plattformen föra en direkt dialog med vårdgivare om uppdrag utan mellanhänder.

– Det viktigaste för hyrpersonalen är att det sker på deras egna villkor, det vill säga att de kan lägga upp sin tillgänglighet och får uppdrag och nödvändigt information presenterat baserat på detta, säger Hani Movahed.

Anställda som funderar på att övergå till ett bemanningsbolag erbjuds ett alternativ i form av att stanna kvar hos arbetsgivaren – dock med en mer flexibel anställningsform.

– Vi tror starkt på att det är användarna, både vårdgivare och vårdpersonal, som sitter med den faktiska behovsbilden. Därför jobbar vi nära dem för att ständigt omvandla behov till funktioner i MyPick. Vi gissar inte, vi inkluderar slutanvändarna, säger Hani Movahed.